Min hund halter

Når din hund halter på højre eller venstre forben eller bagben, så er det et symptom på, at der er noget galt. Statistikker viser, at 20% af alle hunde har smerter i deres bevægeapparat som vil sige muskler, knogler og led.

Ved at holde øje med din hunds daglige adfærd kan du få vigtige informationer om din hunds velbefindende. Tidlig genkendelse af smerter og halthed hos din hun er en meget vigtig faktor for et langt hundeliv med en høj livskvalitet. Hvis din hund halter, kan behandlingen bestå i en specifik foderplan samt sunde og støttende kosttilskud som fx kosttilskud fra Pet for Life.

min-hund-halter.jpg

Der findes forskellige former for halthed:

Støtte-halt

Hvis din hund tøver, når den skal støtte på sit ben, så siger man at din hund er støtte-halt. Støttehalthed ses ofte, hvis det er et bestemt sted i den yderste del af benet, der giver smerte, når din hund støtter på benet. En knækket negl, en betændt neglerod, en forstuvet håndrod eller et glasskår i poten, er eksempler på tilstande, hvor din hund typisk vil vise støttehalthed.

Fremførings-halt

Hvis din hund bevæger sit syge ben frem i en unormal bevægelse, som ikke svarer til bevægelsen i det raske ben, men ellers støtter på det syge ben, så siger man, at hunden er ”fremførings-halt”. Smerte i skuldre, nakke, albuer, ryg, hofter og knæ, samt kroniske muskelspændinger og muskelforkalkninger kan give en fremføringshalthed. Ved sådanne tilstande opstår smerterne altså ikke kun, når din hund sætter benet i jorden, men viser sig allerede ved selve fremføringen af benet.

Spring-halt

Hvis din hund nægter at støtte på det syge ben og altså springer rundt på 3 ben, så siger man at hunden er ”springhalt”. Springhalthed er ofte tegn på en alvorlig tilstand, idet springhalthed ofte skyldes en pludselig skade, såsom et hårdt slag på benet, et ben, der er gået ud af led, en kraftig forstuvning eller et brækket ben. Hvis benet også sidder på en unormal måde, så skal du straks kontakte din dyrlæge.

Min hund halter – hvilke symptomer skal du være opmærksom på

Hunde er gode til at skjule, at de har smerter – disse kan være tegn på gigt. Dyr udviser instinktivt ikke fysisk sårbarhed. Derfor skal man holde godt øje med hunden og være opmærksom på ændringer i dens adfærd. Man skal henvende sig til dyrlægen, hvis:

  • Hunden ikke vil hoppe op i fx bilen, som den plejer

  • Hunden ikke vil gå tur eller lege som før

  • Hunden ikke vil gå op af trapper

  • Hunden har svært ved at rejse sig

  • Hunden virker stiv eller "har svært ved komme i gang" efter hvile

  • Hunden halter eller går stift

  • Hunden ikke har lyst til den samme berøring eller kontakt til mennesker som tidligere

  • Hunden reagerer med aggression ved berøring

  • Hunden spiser ikke som den plejer

  • Hunden hviler eller sover mere

  • Hunden slikker eller gnaver sig i huden på visse steder af kroppen

Min hund halter, fordi den har gigt

Gigt er uhelbredelig, men det betyder ikke, at man ikke kan hjælpe hunden. Selvom gigten kommer som følge af alderdom og på sin vis er naturlig, bør man hjælpe hunden til at få en smertefri og god alderdom. Dette kan du gøre:

Overvægt

Hvis din hund er overvægt, så skal den på slankekur. Overvægt er en voldsom belastning for syge led og giver flere smerter.

Motion

Det er vigtigt at holde hunden i gang, da led, som ikke bruges, bliver endnu mere stive og ubevægelige. Samtidig skal man passe på ikke at overbelaste hunden. Let, regelmæssig motion er det bedste. Vilde lege med andre hunde eller mennesker, samt kast med bold eller lign. bør holdes på et minimum. Gåture i et roligt tempo er god motion. Hvis dyrlægen anbefaler det, kan svømning i korte intervaller være fint.

Foder

Specielle diæter, som kan hjælpe på generne fra stive led, kan gøre en stor forskel i behandlingen af hunde med ledproblemer. Disse tilskud hjælper ved at "smøre" leddene samt hjælpe brusken med at regenerere. Smerter nedsættes og bevægeligheden øges.

Kosttilskud

Der findes flere forskellige typer kosttilskud, som kan hjælpe med at øge bevægeligheden i leddene. Better Joints fra Pet for Life opbygger brusk og smidiggør led. Better Joints indeholder Boswellia, der har en antiinflammatorisk virkning. Boswellia bidrager til velfungerende led hos hunden, og er derfor godt supplement til seniorfoder til hunde, såvel som forebyggende kosttilskud til unge hunde.

Medicin

Smertestillende medicin kan hjælpe hunden, hvis de andre tiltag ikke har nok effekt. Denne medicin er receptpligtig, og inden hunden kan få ordineret smertestillende, vil dyrlægen tage en blodprøve for at sikre sig at lever og nyrer fungerer optimalt. Løbende blodprøvekontrol anbefales for at sikre, at hunden kan tåle medicinen.

Andre tiltag

Der findes en række ting, du kan gøre for at hjælpe din hund i hverdagen. Høje hunde kan have glæde af at spise og drikke af skåle, som står i et stativ, der er indstillet til dem i højden, så de ikke skal bukke sig ned. Store hunde som ikke kan løftes ind bilen, kan man købe en rampe til, så de ikke skal hoppe op i bilen.

 
 

Better Joints

Better Joints fra Pet for Life opbygger brusk og smidiggør led. Mange hunde døjer med gigt og ledproblemer. Better Joints indeholder Boswellia, der har en antiinflammatorisk virkning, som bidrager til velfungerende led hos hunden.

Det bedste din hund ved – næst efter dig naturligvis – er at komme ud og være aktiv. Stærke knogler og sunde led er nødvendige, hvis din hund skal være aktiv og holde sig i form. Better Joints hjælper dig med at holde din hund stærk og smidig.