Allergivenlig hund

Er du eller dit barn blevet diagnosticeret med hundeallergi og I ønsker jer brændende en hund? Fortvivl ikke – der findes dejlige, allergivenlige hunde.

Alle de såkaldte allergivenlige hunde har det til fælles, at hundeallergikere ofte ikke reagerer lige så kraftigt på dem. Derfor har man kunnet udpege nogle racer, som normalt fungerer bedre for allergikere.

Fælles for mange af disse hunde er, at de ikke producerer underuld. Derfor fælder de mindre, og afgiver færre hundeskæl (rigtig mange allergener sidder som bekendt i huden).

allergivenlig-hund.jpg

De bedste racer for allergikere

Yorkshire terrier

Denne lille hund fra Storbritannien er blev udnævnt til en af de mest allergivenlige hunde, fordi den ikke fælder. Du skal bare være forsigtig, når du børster den, for hårene kan knække og falde af. Men du kan undgå at nyse, blot ved at åbne vinduerne eller børste den udendørs.

Basenji

Denne hund har mange gode egenskaber, der er værd at fremhæve. For det første gør denne afrikanske race ikke. Disse hunde udsender i stedet en lyd, der minder om at jodle, når de vil kommunikere. En basenji har kort hår, og den fælder stort set aldrig. En Basenji lugter heller ikke grimt, og da de ikke kan lide vand, plejer de sig selv, som katte gør.

Bichon malteser

Tro det eller ej, men denne race med fint, langt hår er også en hunderace, der ikke giver allergi, og det er fordi, den ikke fælder. En Bichon Malteser er et perfekt kæledyr, som trods sin ringe størrelse, er en glimrende vagthund.

Spansk vandhund

Denne skønne, mellemstore hund stammer oprindeligt fra Andalusien. Den blev brugt som fårehund, til jagt og om bord på skibe. I dag er den et yndet kæledyr både i Danmark og i andre europæiske hjem. En spansk vandhund fælder ikke. Dens pels er skabt til at blive våd, præcis som navnet antyder. Derfor får de ikke denne lugt af “våd hund”, som andre hunde kan få.

Italiensk mynde

De allergivenlige hunde omfatter også italiensk mynde. Det menes, at denne hunderace er mere end 2000 år gammel. Italienske mynder har en meget kort og enkel pels, og mennesker med allergi vælger ofte denne race.

Andre allergivenlig hunde er: Airedale terrier, ruhåret foxterrier, puddel, portugisisk vandhund, kinesisk hårløs, samojede, malteser og west highland white terrier.

Få det bedste liv med en allergivenlig hund

Med en allergivenlig hund har du muligheden for at forene et liv med allergi med et liv med hund. Det skal dog understreges, at du ikke nødvendigvis undgår en allergisk reaktion, når du vælger en af de ovenstående racer.

Gode råd til, hvordan du får det bedste liv med en allergivenlig hund:

Grundig pelspleje på din allergivenlige hund

Mange af de allergivenlige hunde kræver i forvejen masser af pelspleje. Men lige meget hvad, så kan du komme nogle af de allergiske problemer i forkøbet på denne måde.

Når du aktivt børster og klipper din hunds pels, har du mere kontrol over, hvor pelsen ender henne. På den måde reducerer du spredning af hudskæl og andre kilder til allergener.

Rent hjem og hundefri zoner

Og så er rengøring af hjemmet selvfølgelig en effektiv måde at komme af med allergenerne på. Du kan ikke undgå allergi gennem rengøring, men du kan reducere den.

Et andet godt tip er at skabe hundefri zoner i hjemmet. Hvis du er allergisk, er det fx ikke en god idé at lade din hund ligge i sofaen eller sengen. Sørg for at holde områder fri, hvor du kan få en pause fra allergenerne.

Min hund har allergi

Det er ikke kun dig selv, der kan få allergi. Det kan din hund også.

Bliv klogere og spot tegn på hudproblemer og allergi

Faktisk får flere og flere hunde allergi. Har du bemærket, at din hund klør, slikker eller bider sig i hud eller poter? Det er nogle af de klassiske symptomer på allergi.

Kløe er tegn på et hudproblem. Når din hund klør, bider eller slikker hud og poter, kan det forværre hudlidelsen og give store og dybe sår, der er let modtagelige over for infektion.

Hvis du spotter et eller flere af nedenstående symptomer, bør du kontakte din dyrlæge:

  • Klør, bider og slikker hud og poter

  • Ryster på hovedet

  • Hud med rifter, sår, udslæt, fugtige eller røde områder  

  • Poter, som er hævede, røde eller fugtige

  • Hårtab i enkelte områder eller generelt

  • Øjne, der er røde, løber eller klør

  • Næse, som nyser, klør eller løber

  • Opkast

  • Diarré

  • Snorken (som følge af irriteret og betændt hals)

Behandling til min hund med allergi

Der er mange gode muligheder for at lindre din hunds symptomer på allergi. Du kan booste din hunds hudbarriere og immunforsvar ved hjælp af en lotion, kosttilskud og foder, der er specialudviklet til allergikere.

Hunden skal så vidt muligt holdes væk fra de ting, der fremkalder den allergiske reaktion. Medicinsk kan man behandle med immunhæmmende midler med antihistaminer og endeligt med binyrebarkhormon. Kosttilskud i form af essentielle fede syrer vil ofte reducere kløen og nedsætte behovet for medicinsk behandling.

Det kan fx være kosttilskud fra Pet for Life. Fur & Skin fra Pet for Life er tilskuddet, der giver din hund en sund og smuk pels. Fur & Skin indeholder essentielle fedtsyrer, der er gavnlige for hundens hud og pels og hjælper med at holde huden fri for tørhed og kløe.

Du kan også vaske din hund med shampoo, der lindrer kløe og beskytter mod hudinfektion.

Allergifoder til min hund

Der findes mange forskellige typer allergivenlig kost til din hund på markedet. Men du kan også prøve at bruge udelukkelsesmetoden, for at finde ud af, hvad din hund ikke kan tåle.

Tjek indholdsfortegnelsen på det foder, som du serverer. Find et produkt, hvor du undgår de samme ingredienser. Måske skal hunden slet ikke have tørfoder mere? Måske skal du tilbyde din allergiske hund kød, kødsort for kødsort og se, hvordan hunden reagerer, og hermed finde frem til det, som din hund kan trives på.

Allergifoder behøver ikke at være specialkost. Du skal blot finde frem til, hvad din hun ikke kan tåle.

 
 

Fur & Skin

Fur & Skin fra Pet for Life er tilskuddet, der giver din hund en sund og smuk pels. Uanset om din hund er en race, der fælder, skal klippes eller trimmes, så kan Fur & Skin give den en sund og blank pels.

Fur & Skin indeholder essentielle fedtsyrer, der er gavnlige for hundens hud og pels og hjælper med at holde huden fri for tørhed og kløe.